Per què es diuen olives arbequines? • Blog Dauliba
febrer 8, 2017

Per què es diuen olives arbequines?

image

L’origen de les coses és sempre un misteri. Segur que moltes vegades t’has fet la pregunta de què va ser abans, l’ou o la gallina. Amb el nostre oli d’oliva ens hem topat amb un dubte similar.

Què va ser abans, el nom d’Arbeca o de les olives arbequines?

Arbeca és un petit municipi de les Garrigues que té molt que oferir. Especialment pel que fa a l’oli. I és que és l’indret el que va donar nom a la varietat de l’oli d’oliva arbequina, i no al revés.

La tradició d’Arbeca en el cultiu d’olives viatja segles enrere. Hi ha diverses llegendes sobre l’origen de la varietat arbequina, però la més consolidada diu que el duc de Medinaceli, que vivia al castell del municipi, va portar-la al segle XVII de Palestina.

Els primers arbres van ser protegits per la Corona d’Aragó, fins que el duc va estendre el seu cultiu per totes les Garrigues. Per a fer-ho, va prometre un ral de billó per cada olivera que es plantés.

Mai va complir la seva promesa. Amb rals o sense, no obstant, el cultiu va triomfar i es va convertir en un dels millors de la península.

El millor oli

Arbeca és, sens dubte, una terra especial. El seu clima sec, amb terra aspra i dura i pedra seca, la fan adient per cultivar l’olivera arbequina, considerada com una de les millors varietats del món.

Per què?

  • Per la seva producció i regularitat, caracteritzada per ser resistent a les gelades i adaptable a diferents climes i sòls.
  • Per la qualitat de l’oli, caracteritzat per una baixa acidesa i per un alt contingut en vitamines A, D, E i F, sent un dels olis més beneficiosos per la salut.
Collita tradicional olives arbequines

D’Arbeca al món

La tradició agrícola del treball al camp va suposar l’èxit d’Arbeca i de les seves olives (o, com diem aquí, aulives). Orgullosos del nostre patrimoni i de les nostres tècniques, amb dauliba hem volgut donar a conèixer el nostre tresor i portar-lo al món.

Orgullosos de la nostra cultura i tradició, conservem la tècnica de realitzar oli d’oliva arbequina de màxima qualitat. Però per ser els millors, també hem estat innovadors.

És per això que a dauliba, l’oli no només és de màxima qualitat, sinó que també és premsat en fred amb només la polpa, sense pinyol. Així, el resultat és més elegant, amb un sabor intens però fi en boca. Us convidem a conèixer com fem el nostre oli d’oliva i les seves característiques.

dauliba, més que oli, és un autèntic suc d’oliva.

Sabies quin era l’origen de les olives arbequines?

Nosaltres creiem que hem de ser conscients del passat per a poder avançar. La nostra història ens ha proporcionat una tècnica i cultiu immillorable. Ara, amb el que sabem, combinem innovació i tradició per a conseguir un millor resultat.

Seguim creant història!

tags:

Compartir

No comments yet.

Responsable:

Identitat: ROMÀ INFRAESTRUCTURES I SERVEIS S.A.U.
NIF: A25012386
Adreça postal: AVINGUDA DOCTOR GARCIA TEIXIDÓ, n. 116-25242, MIRALCAMP (LLEIDA)
Telèfon: 973601733
Correu electònic: info@romainfraestructures.com

"En nom de l'empresa tractem la informació que ens facilita per tal d'oferir el servei sol·licitat, realitzar la facturació del mateix. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació comercial o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal. Vostè té dret a obtenir confirmació sobre si en ROMÀ INFRAESTRUCTURES I SERVEIS S.A.U. estem tractant les seves dades personals per tant té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió quan les dades ja no siguin necessaris".