L'Oli d'Oliva i les seves classificacions • Blog Dauliba
febrer 18, 2021

L’Oli d’Oliva i les seves classificacions

image

L’Oli d’Oliva i les seves classificacions

Com es classifica l’oli d’oliva segons la categoria comercial i procés d’elaboració, relacionat amb la qualitat de la seva matèria primera.

Ens atrevim a comparar el món de l’oli amb el món del vi.

Ens hi trobem tantes varietats com tipus d’olives,, Més de mil! També una àmplia varietat de maridatges com podríem trobar al món vinícola. No parlarem de totes elles, perquè aquest article se’ns faria etern. Però sí que creiem que és important que sàpigues les diferents classificacions de l’oli d’oliva.

Conèixer bé aquestes classificacions, ens ajudarà a saber què estem consumint i en quina mesura és més o menys saludable. A més, cada classificació té la seva recomanació de consum. Està clar que ens centrarem en les classificacions que comprenen els olis d’oliva. Així partim ja d’una bona base. No perdis detall.

L’oli de més qualitat: l’Oli d’Oliva Verge Extra 

proceso elaboracion aceite oliva

Oli d’Oliva Verge Extra

Conegut també per les sigles OOVE: aquest oli d’oliva és el de millor qualitat, el més apreciat. Això el situa a la categoria més alta: la número 1. S’obté a partir de les millors olives en el seu moment òptim de maduració i exclusivament mitjançant procediments mecànics. El resultat? Unes excel·lents propietats organolèptiques i de gran valor per la nostra salut. Destaquem el seu gran aportament d’antioxidants naturals.

Per apreciar el sabor d’aquest tipus de suc Verge Extra, és important el tipus de consum que volem donar-li; Com ho assaborirem millor? Clarament, en cru. Segur que les has provat totes, però et recordem algunes idees que són un èxit segur pel paladar: en torrades, amanides i d’altres plats freds.

oliva d'oliva verge extra

Oli d’Oliva Verge

També de bona qualitat. La seva extracció es fa de la mateixa manera que l’oli OOVE. El seu contingut en àcids grassos lliures, acostuma ser també elevat. És probable que l’oliva no tingui una qualitat tant “òptima” com la de l’oli d’oliva verge extra. Les diferències de sabor? Es podria dir que podem trobar algun “defecte” al seu sabor i olor. La seva acidesa, el qual és un atribut negatiu en l’oli d’oliva, és major que la del OOVE (l’acidesa en el verge és sempre major que en el Verge Extra, com més acidesa, pitjor oli). No obstant, per descomptat, té la qualitat suficient per ser consumit sense por. Segueix sent suc d’olives.

Tipus de consum òptim? A diferència de l’anterior, s’utilitza més per cuinar que per consumir en cru. També et donem algunes idees. Pots utilitzar-lo en fritures, estofats, entre altres menjars calents. Funciona molt bé per peixos i vegetals, receptes al forn, etc. Important! Les maioneses: es pot utilitzar si agafem un sabor que no sigui massa fort.

Acostuma a ser més suau, i tot i ser també sa, té menys quantitat de compostos orgànics i antioxidants naturals.

Oli d’Oliva

Es relaciona amb el suc de les olives de pitjor qualitat. Aquest tipus d’oli és el que genera més confusió als consumidors. Existeix una categoria comercial per l’oli d’oliva, tal qual. Els hi afegeixen els cognoms suau i intens.

Solen tenir una barreja d’olis d’oliva verges amb olis refinats. Aquests s’obtenen a partir d’olis “defectuosos”, coneguts com a llampants (no aptes per consumir) i mitjançant processos químics o tèrmics. No obstant això, aquest tipus d’oli no acostuma a tenir massa sabor i té manca de gran part dels compostos orgànics i antioxidants naturals: els que estan presents als olis de qualitat superior. El resultat de la seva qualitat depèn de la barreja que es fa entre olis.

Recomanació de consum? Adobs tant de carn com de peix, saltats de verdures, revoltillo amb ous, etc. No obstant, si opts evitar consumir oli d’oliva refinat i passar-te sempre al verge o verge extra, estarà escollint salut!

És important saber què estem comprant i no deixar-nos portar pel màrqueting de les grans marques. Recorda, l’oli d’oliva al que acostumen a anomenar “suau” o “intens”, és oli d’oliva refinat, tal qual.

familia dauliba

Dauliba

La varietat d’OOVE arbequina és coneguda per tenir notes dolces i correspon a una varietat d’olis suaus. No obstant, a Dauliba, es potencia aquest sabor, collint l’oliva a la seva fase inicial de maduració. Amb això, obtenim un perfil organolèptic amb un elevat fruitat verd.

El toc dolç propi de l’arbequina, barrejat amb la intensitat del fruitat, generen un resultat d’un oli equilibrat que manté totes les propietats antioxidants i saludables, propis de les olives verdes i de collita primerenca.

A la cuina és perfecte per utilitzar-lo en la majoria de plats, siguin freds o calents. Això si, quan més destaca el seu sabor és a la rebosteria i als plats delicatessen, doncs el seu sabor el fa únic i amb personalitat pròpia. Encara no l’has tastat el nostre Dauliba? T’animem a que ho facis!

Dauliba: som terra, som territori, som família, som proximitat

Cuidem el més mínim detall tant en el cultiu com en el procés d’elaboració, transportant les olives en petites quantitats durant la collita per tal que arribin fresques al molí i obtinguem la més òptima qualitat. Un projecte familiar que gestionem any rere any amb il·lusió i amb tota la passió.

Compartir

No comments yet.

Responsable:

Identitat: ROMÀ INFRAESTRUCTURES I SERVEIS S.A.U.
NIF: A25012386
Adreça postal: AVINGUDA DOCTOR GARCIA TEIXIDÓ, n. 116-25242, MIRALCAMP (LLEIDA)
Telèfon: 973601733
Correu electònic: info@romainfraestructures.com

"En nom de l'empresa tractem la informació que ens facilita per tal d'oferir el servei sol·licitat, realitzar la facturació del mateix. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació comercial o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal. Vostè té dret a obtenir confirmació sobre si en ROMÀ INFRAESTRUCTURES I SERVEIS S.A.U. estem tractant les seves dades personals per tant té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió quan les dades ja no siguin necessaris".